Scoala cea mai buna este aceea in care inveti, inainte de toate, CUM sa inveti“. Nicolae Iorga

Traim intr-o societate informationala, in care stiinta inseamna putere (potentiala). De fapt, asa dupa cum spunea Napoleon Hill, “cunostintele specializate paveaza calea catre bogatii”. Asadar, daca vrei sa ai succes si sa fii bogat, trebuie neaparat sa devii excelent in ceea ce faci, sa fii printre cei mai buni din domeniul tau. Pentru a ajunge “in varf”, ai nevoie sa te specializezi continuu, sa inveti si sa te autoinstruiesti mereu. Mai exact,trebuie sa fii dedicat invataturii pentru tot restul vietii.

Din fericire, in ziua de azi, cunostintele specializate se gasesc din belsug si se pot obtine gratis (in cartile si revistele din bibliotecile publice) sau la un pret foarte mic (in colegii si universitati, sau prin cursuri de specializare – serale sau particulare, cum sunt cursurile prin corespondenta).

Cu toate acestea, nivelul actual al cunostintelor si aptitudinilor se perimeaza intr-un ritm mult mai rapid decat oricand inainte. De aceea, trebuie sa studiezi continuu in domeniul tau de activitate, sa fii mereu la curent cu tot ce e nou si ce mai apare in specializarea ta. Pentru a reusi sa “tii pasul” cu evolutia din domeniul tau, dar mai ales pentru a ajunge si pentru a te mentine in topul profesionistilor din ramura ta de activitate, trebuie sa fii foarte eficient in a dobandi noi cunostinte.

Capacitatea de a invata cat mai repede, de a intelege cat mai bine si mai rapid, dar si de a retine cat mai mult timp ceea ce ai invatat, este una din abilitatile esentiale ale oricarui om de succes. Scoala te invata multe lucruri, dar, din nefericire, nu te invata si cel mai important lucru: “CUM ANUME” sa inveti. ARTA de a dobandi noi cunostinte – de a ti le insusi si de a le “integra” in ansamblul cunostintelor pe care le posezi deja – este mult mai importanta si mai valoroasa decat cunostintele in sine.

Iti prezint in acest articol care sunt cele mai importante 3 tehnici de a invata mai repede si mai bine. Insa, inainte de a face cunostinta cu tehnicile de invatare eficienta, este foarte important sa intelegi cum functioneaza creierul uman.

Creierul vrea lucruri INTERESANTE !

Cercetatorii din domeniul psihologiei educationale, neurobiologiei si stiintei cognitive, au descoperit faptul ca creierul uman tanjeste mereu dupa noutate – el cauta permanent numai lucruri neobisnuite, ciudate, neasteptate, care ies in evidenta. Astfel, creierul se ocupa numai cu lucruri interesante si inmagazineaza doar informatiile care conteaza, eliminand si ignorand lucrurile obisnuite, normale, de rutina sau plictisitoare, pe care le intalneste.

Cum reusesti totusi sa inveti acele cunostinte care nu te atrag deloc? “Trucul” pentru a retine anumite informatii – dar si pentru a te putea concentra, pentru a intelege mai usor si mai rapid un material nou, precum si pentru a-l retine timp indelungat – este acesta: sa-ti convingi creierul ca aceste informatii sunt deosebit de importante, chiar VITALE !

Cum realizezi aceasta? Punandu-ti neuronii la treaba ! Adica trebuie sa faci anumite lucruri, care sa intensifice activitatea creierului tau, lucruri care sa-ti activeze neuronii din ambele emisfere cerebrale – lucruri care sa te provoace, sa te motiveze, sa te antreneze, sa te inspire sa rezolvi probleme, sa tragi concluzii si sa descoperi noi cunostinte. Pentru asta ai nevoie de intrebari, exercitii, provocari si activitati care sa-ti stimuleze creierul.

Trebuie sa stii ca creierul este stimulat de emotii, de aceea elementul esential care sporeste atentia (concentrarea), intelegerea si memorarea, este incarcatura emotionala a materialului studiat. Retii mult mai repede atunci cand materialul te face sa “simti” ceva. Cu cat sunt mai puternice sentimentele pe care le ai in timp ce inveti, cu atat vei retine mai repede, mai bine si pentru un timp mai indelungat acele informatii. De aceea, se recomanda sa incluzi in activitatea ta de invatare lucruri care sa te uimeasca, sa te distreze, sa te faca curios, sa te entuziasmeze sau sa-ti creeze orice alt sentiment placut – fie chiar si neplacut, numai sa te faca sa simti ceva, sa nu te lase indiferent.

Acum ca ai aflat ce este mai important despre felul in care functioneaza creierul tau, iata care sunt cele mai eficiente 3 metode de invatare: