Sesiunea este o perioadă stresantă din viața studenților. Și, nici nu au început bine examenele, că deja începi să te simți copleșit de câtă materie ai de învățat, dar și de stres și frică.

           Însă, știi și tu că, pe măsură ce te stresezi, și procesul de învățare devine mai ineficient și ai nevoie de mai mult timp ca să te concentrezi, să înțelegi și să înveți subiectele pentru examen.

          Echipa Webhelp ți-a pregătit câteva sugestii cu ajutorul cărora vei trece mai ușor peste perioada sesiunii, deoarece vei învăța mai ușor și te vei concentra mai rapid pe ce ai de făcut.

       Mișcarea fizică

         Gimnastica, plimbările în aer liber sau orice alte activități ce implică mișcare trebuie să fie prezente în programul tău din această perioadă. Fă-le loc chiar dacă ai senzația că timpul nu ți-o permite. Un studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea din Illinois a demonstrat că o plimbare de 20 de minute înainte de examen îmbunătățește considerabil memoria și performanțele creierului în general.

Astfel, chiar dacă îi vei aloca ceva timp în plus, mișcarea te va ajuta să înveți mai repede și să reții mai bine ceea ce citești.

        Citește cu voce tare când înveți

       Cu excepția situațiilor în care te afli într-o bibliotecă sau împreună cu alți colegi în camera de cămin, ai putea încerca să citești cu voce tare materia. Durează puțin mai mult decât lectura în gând, însă vei reține mai multe informații. Cercetătorii au descoperit faptul că șansele de a reține o informație cresc cu 50% atunci când aceasta este spusă cu voce tare comparativ cu simpla ei lectură.

        Explică-le materia altor colegi

        Dacă cineva dintre colegi îți cere ajutorul, oferă-i-l știind că, atunci când explici unei alte persoane ceea ce ai învățat, vei înțelege cu mult mai bine acele informații.
Ce poți face atunci când nu ai cui să-i împărtășești cunoștințele tale? Le poți prezenta unui student imaginar. Important este să faci tot posibilul să te faci cât mai ușor înțeles și să explici cât mai clar.

        Organizare

      Stabilește-ți un program de învățare. Dacă ai decis că, timp de o oră, nu te ridici de la masa de lucru decât pentru o scurtă pauză de 5 minute, fă acest lucru, indiferent cât de tentant ar fi să-ți mai verifici contul de Facebook sau să răspunzi la un mesaj. Odată ce te-ai întrerupt din ceea ce faci, îți va fi mai greu să o reiei de acolo de unde ai rămas și vei pierde timp prețios.

        Stilul de învățare

       Cum știi că reții cel mai ușor informația? Când o citești sau când ți-o reprezinți prin grafice, desene și scheme? Sau când asculți cursurile sau chiar pe tine citind-o cu voce tare? Sau poate că preferi să testezi pe pielea ta cele învățate pentru a reține mai ușor sau să te miști în timp ce înveți? În funcție de stilul tău preferat de învățare, care poate fi vizual, auditiv sau kinestezic (tactil), îți poți alege cele mai potrivite modalități de a reține informațiile.

        Vizualizarea succesului

       Dacă ai învățat toate subiectele și tot nu simți acea siguranță pe care ar trebui să o ai în timpul examenului astfel încât să-ți amintești toate informațiile acumulate, ai putea face un exercițiu de imaginație. Găsește un moment în care ești singur, închide televizorul, calculatorul și telefoanele și oferă-ți câteva minute de relaxare, așa cum o faci de obicei când te relaxezi. Apoi, vizualizează-te în ziua examenului, știind toată materia, scriind sau răspunzând corect la întrebări. Imaginează-te cum vezi ce notă ai luat și chiar cum le spui prietenilor și rudelor tale acest lucru. Vizualizează cât mai multe detalii și observă ce sentimente ai când trăiești această experiență. Bucură-te de ea știind că ai toate resursele să treci cu bine perioada examenelor!