De regula, se poate invata oriunde si oricand, insa este un fapt cunoscut ca creeare unei autonomii de studiu ajuta creierull la concentrare. Zilnic, este bine sa invatam in acelasi loc, la aceleasi ore, astfel incat in momentul in care ne asezam la masa de studiu, atmosfera si spiritul de invatare se va instala in mod automat. Daca invatam in locuri diferitre ne pierdem concentrarea si devenim dezordonati. asa cum la scoala avem un loc rezervat in banca si acasa ar trebui sa avem o camera dedicata studiului.

                    Iata cateva reguli pe care le putem aplica:

           -este bine sa ne pregatim din timp instrumente de scris sau cucare studiem. Cautarea lor pe parcursul studiului limiteaza puterea de concentrare

              -temperatura optima apentru invatare difera de la un anotimp la altul, astfel incat iarna este intre 18-20 de grade,  pe cand vara este de 20-24 de grade. Daca este prea rece, apare disconfortul, iar daca este prea cald, apare moleseala.

               -umiditatea aerului are un rol foarte important. Este indicat ca incaperea de studiu sa fie bine aerisita. In cazul in care nu se poate realiza acest lucru, putem aseaza o fardurioara cu apa pe birou.

               -iluminarea este foarte importanta. Este recomandat studiul pe lumina naturala, insa amestecarea becului mat cu cel neon este foarta buna pentru invatat. De a

semenea, iluminarea se face din stanga si usor din spate, astfel incat mana cu care scriem sa nu creeze umbre sau reflexe.

                 -este de preferat ca culoarea hartiei sa nu fie alba, stralucitoare, ci de un crem sau un alb mat

               Culorile, pozitia obiectelor sau forma lor ne influenteaza in mod inconstient, chiar si pentru nevazatori. Este indicat ca peretii camerei se studiu sa fie de o culoare calda (rosu, galben sau portocaliu), in niciun caz violet, alba sau neagra.