Dupa cum se stie, atentia este elementul cel mai important pentru invatare. Daca nu esti atent, ti se poate spune de 100 de ori o informatie si nu vei intelege nimic. Memoria, judecatata si ratiunea nu sunt decat rezultatul atentiei.

                 Concentrarea si motivatia pot fi create si dezvoltate prin tehnici si procedee speciale. Asa cum poti invata sa mergi pe bicicleta sau sa inoti, poti invata sa fii atent, sa te concentrezi, iar atunci cand atentia este perfecta, si memoria este perfecta.

                Ceea ce deosebeste oamenii, din punct de vedere intelectual, este puterea de concentrare. Cine nu s epoate concentra este mediocru in tot ceea ce face. Mintea nu poate sa stea o clipa linistita, in permanenta apar in campul constiintei ganduri diverse, iar procedeul de formare a lor este continuu si nu poate fi stapanit decat cu greu.

                 Mai jos ai cateva exercitii care daca le vei face periodic, cu timpul, vei ajunge sa retii orice la o simpla aruncare de privire si-ti vei uimi profesorii si colegii cu memoria ta excelenta.

             1. Concentrarea pe simturi

      -asupra unui sunet, de exemplul ticaitul ceasului. Ia un ceas mecanic si apropie-l de ureche pana cand auzi ticaitul ceasului. Indeparteaza ceasul tot mai mult, ceea ce va necesita sa fii din ce in ce mai atent pentru a-l auzi.

      -asupra unui miros, de exemplu mirosul unei flori. Ia o floare care miroase frumos si tine-o aproape de nas, lasandu-te patruns de mirosul ei. Indeparteaz-o apoi putin cate putin, concentrandu-te pe parfumul ei. Atunci cand o indepartezi mirosul devine din ce in ce mai subtil si va trebui sa fii din ce in ce mai atent sa il simti.

       -Incearca sa fii mereu atent, constient pe strada sau in locurile unde mergi, fie ca esti la scoala, pe strada sau intr-o activitate sociala. Nu te lasa pierdut in imaginatie, ganduri sau in probleme. Priveste cu interes tot ce te inconjoara si aculta cu atentie toate zgomotele.